Snoezelen?? - Snoezelhond

Ga naar de inhoud


Een van de redenen waarom een dierenliefhebber een dier neemt, is dat het dier vreugde brengt. Helaas kunnen niet alle mensen dagelijks genieten van een huisdier. Immers, als je ziek bent, binnen een instelling verblijft of alleen bent, is het niet altijd mogelijk om voor een dier te zorgen.  
 
Stichting Snoezelhond kan dan samen met de therapie/snoezelhond een bezoek brengen in het woon-zorgcentrum of, indien mogelijk is, gewoon thuis.
 
 
 

Dus daarom
 
 
Dieren maken mensen blij door hun aanwezigheid. De therapie/snoezelhond zorgt voor afleiding en voor een ontspannen sfeer.
 
Het ‘ziek zijn’ of ‘alleen zijn’ verdwijnt even naar de achtergrond. De aanwezigheid van een hond alleen al, zorgt er vaak voor dat (nieuwe ) gespreksonderwerpen ontstaan.
 
Ook kan een therapiehond van stichting snoezelhond helpen met bijvoorbeeld de fysiotherapie: door het gooien van een balletje dat door de hond weer gehaald (en gebracht) wordt.
 
Mensen komen eigenlijk automatisch in beweging door het aaien van de hond of mensen gaan spontaan weer praten tegen de hond.
 
Door de aanwezigheid van een hond kunnen er weer allerlei verhalen loskomen over vroeger toen men ook honden of andere huisdieren had.
 
 

Wetenschappelijk bekeken
 
 
Wetenschappers wereldwijd doen al sinds 1977 onderzoek naar het effect van dieren op het welzijn van mensen.
 
Het aaien en aanraken van een dier geeft ons namelijk een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en continuïteit. Maar zijn die gevoelens ook wetenschappelijk te staven? Jazeker!
 
 

Aanmaken endorfine
 
De onderzoeken tonen unaniem aan dat het aaien van een dier een gunstig effect heeft op de bloeddruk en hartslag. Daarnaast verhoogt aaien de aanmaak van endorfine, het welbekende stofje dat een gevoel van genot geeft.
 
 
Wanneer een dier wordt ingezet bij de behandeling van patiënten – uiteenlopend van hartpatiënten tot mensen met autisme  of terminale mensen- is het effect helemaal verbluffend: patiënten reageren beter op hun medicijnen, hebben minder slaap- of rustgevende medicatie nodig, verbeteren hun motorische en geestelijke capaciteiten, komen uit hun isolement, voelen zich minder depressief of komen hun depressiviteit zelfs helemaal te boven.
 
 

Al deze wetenschappelijk aangetoonde effecten zorgen ervoor dat dieren steeds meer terrein winnen in allerlei (zorg)instellingen
Alle rechten en copyrights zijn voorbehouden aan Stichting Snoezelhond
Niets van deze site mag zonder toestemming van de stichting worden overgenomen of gebruikt
KvK 60447141
Facebook:
Terug naar de inhoud